"ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ σημαίνει κούπα σηκωμένη"!......του Στέλιου Χάρταλη.

Ο Χίτσκοκ είπε μετά από πολύ καιρό ν’ ασχοληθεί και με το τοπικό ποδόσφαιρο της Δράμας, μιας και πρόσφατα είχε πεταχτεί μέχρι το Καμπ Νου εκεί όπου η Μπαρτσελόνα μέσα σε 8’ λεπτά από το 88’ έως και το 95’ πέτυχε τρία γκολ και το 6:1 κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν την έστειλε από το πουθενά στους «8» του Champions League, στην ανατροπή του αιώνα όπως χαρακτηρίστηκε!
Προσοτσάνη και Ξηροπόταμος στο μεγάλο τελικό της ΕΠΣ Δράμας – με την άριστη οργάνωση πριν, κατά τη διάρκεια και φυσικά μετά το τέλος του ματς – φρόντισαν να δείξουν γιατί είναι μακράν της 3ης οι δύο κορυφαίες ομάδες αυτή τη χρονιά στο νομό, με τους πρωτοπόρους του Μέγα να παίρνουν......








..... προβάδισμα δύο μάλιστα τερμάτων στο διάστημα 60’ (0:1 Μπερούκας) με 64’ (0:2 Κονταξής) αγκαλιάζοντας σχεδόν με τα δύο χέρια την κούπα που τους περίμενε στην εξέδρα των επισήμων.
Οι τυπικά γηπεδούχοι πίεσαν, δεν παράτησαν επ’ ουδενί την προσπάθειά τους κι εκεί που όλα έδειχναν τελειωμένα αποφάσισαν να πάρουν όλη τη δόξα του τελικού προς το μέρος τους: 1οςέδωσε το σάλπισμα της αντεπίθεσης ο Τσακμακίδης (1:2 στο 88’), όπου ειρήσθω εν παρόδω ήταν ο σκόρερ και των δύο γκολ στο επίσης νικηφόρο ντέρμπι του α’ γύρου μέσα στον Ξηροπόταμο, στο 93’ ο κορυφαίος της Προσοτσάνης Παπαδόπουλος κέρδισε το πέναλτι κι ο κάπτεν Φερφέρης έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση (2:2 στο 94’).
Ένας από τους νόμους του ποδοσφαίρου λέει πως η ομάδα που πηγαίνει τον τελικό στην παράταση έχει την ψυχολογία υπέρ της κι αφού στην ημίωρη διάρκειά της δεν κουνήθηκε φύλλο, οι παίκτες του Γιώργου Λάλα απόλυτα εύστοχοι και στα πέντε πέναλτι, σήκωσαν λίγη ώρα αργότερα μετά το νικητήριο του Παλτζίδη (5:3) το κύπελλο στον ουρανό της Δράμας.
Α, ένας ακόμα νόμος κάνει λόγο για τον MVP του 90άλεπτου που συνήθως χάνει το πέναλτι κι ο Μπερούκας δεν παρέκλινε στο ελάχιστο…αυτή άλλωστε είναι η μοίρα των τελικών, με τους πρωταγωνιστές και τους μοιραίους.
Αυτό ήταν το 5ο τρόπαιο της Προσοτσάνης στους 7 τελικούς που έχει συμμετάσχει και πλέον περνάει μόνη στη 2η θέση πίσω από τον πολυνίκη του θεσμού Πανδραμαϊκό, αλλά κι ο 3οςσερί χαμένος τελικός του Ξηροποτάμου μέσα στην τρέχουσα δεκαετία!
Λεπτό προς λεπτό:
8’ ο Μπερούκας ελίσσεται μέσα στην περιοχή, όμως το φαλτσαριστό του πλασέ φεύγει δίπλα στα δοκάρια.
42’ από το βολέ του Καρίπη η μπάλα σκάει στο γλιστερό τερέν, ο Παπαδόπουλος αποφεύγει με περίτεχνη ενέργεια τον Βραμέντσαλη, μπαίνει στην περιοχή, στέκεται όμως άτυχος μιας και το διαγώνιο πλασέ σταματάει στη ρίζα της δεξιάς δοκού και φεύγει παράλληλα άουτ.
45’ ο Τσακμακίδης εκτός περιοχής αποφεύγει τον προσωπικό του αντίπαλο, γυρίζει το σώμα και σουτάρει με μέτωπο προς την εστία πάνω από τα δοκάρια.
60’ 0:1. Ο Μπερούκας έπειτα από ατομική ενέργεια κερδίζει φάουλ στο ημικύκλιο, το εκτελεί ο ίδιος έξυπνα συρτά, το πολυάριθμο τείχος των παικτών της Προσοτσάνης επιλέγει να σηκωθεί και η μπάλα καταλήγει χαμηλά στη γωνία του Καρίπη.
64’ 0:2. Ξεκάθαρο προβάδισμα για το Μέγα, όταν από φάουλ της Προσοτσάνη η μπάλα απομακρύνεται από την περιοχή, ο Κονταξής πετάει στον κενό χώρο για τον Κουμπρόγλου, παράλληλη σέντρα πάνω στο Γεωργιάδη που διώχνει σε σημείο όπου ακολουθεί τη φάση αυτός που την ξεκίνησε (σ.σ. Κονταξής) και με συρτό σουτ στην ίδια γωνία σκοράρει.
88’ 1:2. Σέντρα του Σαμαρά στο ύψος του πέναλτι ο Φερφέρης κερδίζει τους πάντες στον αέρα, σαν από μηχανής Θεός ο Κεχαγιάς αποσοβεί το γκολ, έρχεται όμως ο Τσακμακίδης σε κενή από τερματοφύλακα εστία να μειώσει και να δώσει ελπίδες στην ομάδα του.
91’ φάουλ του Παπαδόπουλου η άμυνα διώχνει πλάγια με τον Παλτζίδη να πλασάρει μόλις άουτ.
93’ ο Παπαδόπουλος ανατρέπεται από τον Κεχαγιά, πέναλτι!
94’ 2:2. Την εσχάτη των ποινών εκτελεί εύστοχα ο Φερφέρης ξεγελώντας τον Κιουμουρτζή, στέλνοντας τις ομάδες στην ημίωρη παράταση, εκεί όπου όπως γράψαμε πιο πάνω δεν καταγράφηκε κάποια ουσιώδη φάση.
Η διαδικασία των πέναλτι, με την Προσοτσάνη να εκτελεί 1η:
1:0 Αθανασιάδης Δημ.
άουτ Μπερούκας
2:0 Αθανασιάδης Χαρ.
2:1 Κωνσταντινίδης
3:1 Τσακμακίδης
3:2 Μουχτάρης
4:2 Φερφέρης
4:3 Κουμπρόγλου
5:3 Παλτζίδης και….κύπελλοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!
Διαιτητής: Κύζας Γεώργιος.
Α’ Βοηθός: Κουβαλάκης Παναγιώτης.
Β’ Βοηθός: Μαυρομελίδης Αντώνιος,
1ος Βοηθός Περιοχής: Χαραλαμπίδης Σταύρος,
2ος Βοηθός Περιοχής: Κελίδης Χρήστος &
4ος Διαιτητής: Παρχαρίδης Θεόδωρος.
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ (Γιώργος Λάλας): 1. Καρίπης, 2. Αθανασιάδης Χαρ. 3, Παπαμιχαήλ (110’ – 17. Μωυσίδης), 4. Αθανασιάδης Δημ., 5. Αστερίου, 6. Φερφέρης, 7. Παπαδόπουλος, 8. Ρούσσος (70’ – 14. Σαμαράς), 9. Γεωργιάδης (70’ – 12. Παλτζίδης), 10. Τσακμακίδης & 11. Περσιανλής.
ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ (Μπάμπης Καζεπίδης): 1. Κιουμουρτζής, 2. Κεχαγιάς, 3. Δημίου Αν., 4. Τσιάρας, 5. Βραμέντσαλης, 6. Κυσσίδης Αθ., 7. Κουμπρόγλου, 8. Άρμεν (81’ – 17. Κωνσταντινίδης), 9. Κονταξής (70’ – 18. Μουχτάρης), 10. Υψηλός (74’ – 16. Περσίδης) & 11. Μπερούκας.
Κυπελλούχος σεζόν 2016-2017 κι εκπρόσωπος της ΕΠΣ Δράμας στο θεσμό του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδας η ομάδα της ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ!