ΑΡΘΡΟ ΘΩΜΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ-ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΥΡΟΥ;

Νέος ΚΑΠ – παράθυρο ανόδου της Δόξας μας στη Β’ Εθνική
ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΥΡΟΥ;
Μέχρι 4 Αυγούστου ξεκαθαρίζουν τα πράγματα

Του Θωμά Μαργαρίτη, δικηγόρου, πρώην Δημάρχου Δράμας, τέως Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν Προέδρου του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή φλόγα».

Η ΕΠΟ άνοιξε παράθυρο ανόδου στη Football League (B’ Εθνική) για τους δευτεραθλητές της Γ’ Εθνικής της σεζόν 2017-2018.
Οι αλλαγές στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (26/07/2017) από την ΕΠΟ, αλλάζει ολοκληρωτικά τα δεδομένα για τις ομάδες που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Football League (B’ Εθνική) της ερχόμενης περιόδου.
Οι ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση των ομίλων της Γ’ Εθνικής –ΑΟ Χαλκίς, Ιωνικός, ΑΕ Καραϊσκάκης, Δόξα Δράμας– μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις που θα προκύψουν στο νέο πρωτάθλημα κα....







.......ι αυτό μεγαλώνει τη λίστα των διεκδικητών.
Ο νέος ΚΑΠ προβλέπει στο άρθρο 4  -παράγραφος 5- πως: «Αν μια, ή περισσότερες ομάδες που δικαιούνται να αγωνιστούν στην Β’ Κατηγορία παραιτηθούν για οποιονδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί, ή δεν δηλώσουν συμμετοχή...ή αν μία, ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβαστούν ομάδες από την Γ’ Ερασιτεχνική στην Β’ Επαγγελματική κατηγορία δεν καταφέρουν να συστήσουν ΠΑΕ...τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι τέσσερις (4) αμέσως επόμενες στη σειρά κατάταξης – μετά τον προβιβασμό των προβλεπόμενων – του μίνι πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους και με τους ίδιους κανόνες. Αν και μετά την εξάντληση των ανωτέρω δυνατοτήτων, ο αριθμός των προβλεπόμενων ομάδων δεν έχει καλυφθεί, τότε αποκτούν το δικαίωμα οι υποβιβασθείσες από την Β’ κατηγορία ομάδες».
Με αυτήν τη ρύθμιση στην ΕΠΟ προεξοφλούν τα μπαράζ ανάμεσα στους δευτεραθλητές της Γ’ Εθνικής που είναι ο Ιωνικός, ΑΟ Χαλκίς, ΑΕ Καραϊσκάκης και η  Δόξα Δράμας. Αυτό θα συμβεί για να υπάρξει «σειρά προτεραιότητας» για την κάλυψη των θέσεων, αφού δεν θα είναι απαραίτητα τέσσερις οι κενές θέσεις ώστε να ανέβουν όλοι.
Η καταληκτική ημερομηνία για να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν κενά για το πρωτάθλημα της Football League (B’ Εθνική) 2017-2018, είναι η 4η Αυγούστου, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν δηλώσει συμμετοχή οι ομάδες που καλύπτουν τώρα τις 18 θέσεις. Αν υπάρξουν απώλειες θα πρέπει πρώτα να καθορισθεί ο αριθμός των κενών θέσεων και μετά να αποφασισθεί αν θα γίνουν μπαράζ ανόδου μέσα στον Αύγουστο, ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που πήραν τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Όποιος σύλλογος επικρατήσει θα πρέπει να τελειώσει άμεσα τις διαδικασίες δημιουργίας ΠΑΕ, να μπορεί να καλύψει το κεφάλαιο των 300.000 ευρώ που είναι απαραίτητο και στη συνέχεια να δημιουργηθεί η λίστα με τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, ώστε η διοργανώτρια να μπορεί να κάνει το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο και να προχωρήσει στην κλήρωση.
Αυτά όλα για να συμβούν θα απαιτηθεί χρόνος και φυσικά μέχρι τότε κανείς δεν θα γνωρίζει με πόσες και κυρίως με ποιές ομάδες θα διεξαχθεί η νέα Football League (B’ Εθνική).
Επειδή από ορισμένους διατυπώνεται η ύπαρξη νομικού κωλύματος, ότι δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ο νέος ΚΑΠ για το πρωτάθλημα της περιόδου 2017-2018, αλλά από την επόμενη περίοδο 2018-2019, κατά την άποψή μου αλλά και κατά την άποψη έγκυρων νομικών κύκλων, αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, γιατί η ανακοίνωση του νέου ΚΑΠ έχει προηγηθεί της προκήρυξης για το νέο πρωτάθλημα και άρα αυτή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Φαίνεται ότι η προσωπική προσπάθεια του Γιάννη Μπύρου για άνοδο της Δόξας μας στη Β’ Εθνική αποδίδει καρπούς, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Ο μεγαλοχορηγός, φύσει και θέσει μαχητής και αγωνιστής, κυνήγησε και κυνηγά το όραμά του να δει τη Δόξα μας στη Β’ Εθνική, παρά το ότι ελάχιστοι πίστεψαν στην προσπάθειά του αυτή.
Μη φειδόμενος κόπων και εξόδων μας έφερε κοντά στη θετική εξέλιξη. Να γιορτάσει η Δόξα μας τα 100 χρόνια της αγωνιζόμενη στη Β’ Εθνική. Θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος; Κοντός ψαλμός αλληλούια. Την ερχόμενη Παρασκευή (04/08/2017) θα ξεκαθαρίσουν τελεσίδικα τα πράματα.