Αφιέρωμα στον Σάββα Τσοκαταρίδη....(Πηγή: pandramia.blogspot.gr)

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΟΚΑΤΑΡΙΔΗΣ γεννήθηκε στις 31-10-1941 στη Θεσσαλονίκη, 
Αγωνίστηκε στη Δόξα Δράμας (1959, με Λουκανίδη, Γρηγοριάδη κλπ), στην Ελπίδα Δράμας (1960), Δόξα (1961-1965), Εθνικό Πειραιώς (1965-1969), Δόξα (1969-1970).
Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την καθιέρωση της Α’ εθνικής που σημείωσε  5 τέρματα σε έναν αγώνα (27-5-1962, Δόξα - Φωστήρας 5-0 σε ηλικία τότε 20,5 ετών). 
Συνολικά με την Δόξα Δράμας, σημείωσε 32 τέρματα στην Α΄Εθνική.
Στο τέλος της περιόδου 1970 – 1971, μετά από....




.... παρότρυνση προσωπικών του φίλων, κατέχοντας πτυχίο προπονητή, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανδραμαϊκού, η ομάδα κινδύνευε, αλλά με τη βοήθεια του, έκανε εξαιρετική πορεία στους εναπομείναντες 7 αγώνες και σώθηκε ο Πανδραμαϊκός όμως εξακολουθούσε να έχει πολλά προβλήματα, στερούνταν γηπέδου για προπονήσεις (πήγαινε στο ορφανοτροφείο), είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα  και τη στήριξη  λίγων φίλων του (οι τότε 300 ).
Στη συνεχεία πήρε περίπου 20 παιδιά από τα χωρία της Δράμας, οι προπονήσεις έγιναν σχεδόν καθημερινές από μόλις δυο που ήταν την εβδομάδα και με την εμπειρία που είχε από το πέρασμα του στον Εθνικό Πειραιώς σε  επαγγελματικό επίπεδο και έχοντας δουλέψει  με  μεγάλους προπονητές  τότε (Victor Frederick Buckingham, Πάνος Μάρκοβιτς)  μεγαλούργησε, το εγχείρημα πέτυχε και σε 6 μήνες ο κόσμος του συλλόγου τον αγάπησε.
Δούλεψε στην ομάδα μέχρι το 1973, οπότε και σταμάτησε την προπονητική, παρόλο που είχε σημαντικές προτάσεις συνεργασίας από μεγάλες ομάδες (Παναχαική, Καστοριά κ.α.) και συνέχισε σαν ελεύθερος επαγγελματίας (ηταν για πολλά χρονιά  ιδιοκτήτης της πιτσαρίας  Verona  επί της οδού Εθνικής Αμύνης).
Συνεργάστηκε με πολλούς  παράγοντες του Πανδραμαϊκού, με τους οποίους διατηρούσε  εξαιρετικές φιλικές σχεσεις, ανέφερε τους Φίτσιο, Χρηστίδη, Ψωμούδη, Συμεωνίδη, Κεφαλίδη, Θωίδη, Κουκόπουλο, Τσαρτιλίδη, Περβανίδη , Τότσικα. Όλοι αυτοί  βοηθούσαν και στήριζαν κυρίως οικονομικά την ομάδα.
Ανέδειξε πολλούς  μεγάλους ποδοσφαιριστές, μνημόνευσε ενδεικτικά τους Ζαμανοπουλο, Μητρου, Διονυσιαδη, Ταντσίδη, Κυριακίδη, Δαυίδη (απο Μαυρόβατο), Τσουλόγλου, Κόντο, Καλτσίδη Αλέκο, Νικηφορίδη, Δισλή, Σεραφείμ (απο Πετρούσα), Τσεβρετζή και Φεστερίδη (απο Σιταγρούς), Καραισαρλή, Νεβεσκιωτή, Ζλητίδη, Σαραλιώτη, Νοάρδο, Αραμπατζή, Κασδοβασιλή (προπονούσε  τον Θωμά Μήτρου και ο μικρός τότε Αντώνης μάζευε τις μπάλες, τον είδε και τον έβαλε να βγάλει δελτίο σε ηλικία περίπου 13 χρονών).
Από τους αγώνες του Πανδραμαϊκού, θυμάται περισσότερο  τον αγώνα με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (1973) για το κύπελλο που η ομάδα πέρασε στους 8 και αυτό το χαρακτήρισε άθλο, επίσης το ματς Γιαννιτσά - Πανδραμαϊκός 0-1 με γκολ του Γιάννη Καραισαρλή που μείναμε στη  β΄ εθνική (1971) αλλά στο τέλος του αγώνα δεχθήκαμε επίθεση στην καταπακτή.
Από το πέρασμα του από την Ελπίδα, ως ποδοσφαιριστής, ανέφερε τον αγώνα  Ελπίδα - Ηρακλής Καβάλας 1-1 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη που η ομάδα βγήκε στο περιφερειακό τότε πρωτάθλημα (με  τερματοφύλακα τον Κίμωνα και σκόρερ τον Τάκη Τικταπανίδη).
Ευχήθηκε τα καλύτερα για την ομάδα,  να έρθει η ανάκαμψη, οι φίλοι να είναι κοντά και να βοηθάνε από το υστέρημα τους οικονομικά όπως γινόταν πάντα.
Μίλησε για τη μεγάλη αγάπη των φίλων του Πανδραμαϊκού προς την ομάδα διαχρονικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το θέμα αυτό στο  στρατηγό Γρηγόριο Βλάχο.
Ο Σάββας Τσοκαταρίδης  ζει  στο  Μικροχώρι  Δράμας,  είναι πατέρας ενός αγοριού (που είναι κτηνίατρος) και δυο κοριτσιών (η μεγαλύτερη μαθηματικός και η μικρότερη  Δασολόγος). Δύο εγγόνια του, οι Δημήτρης και Σάββας Βάντσης, αγωνίστηκαν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανδραμαϊκού.




( επιμέλεια παρουσίασης ΚΩΣΤΑΣ ΞΑΝΘΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017)